Skip navigation

Hú, ez aztán az érdekes cím. De hogy miről is fogok most írni? Tessék csak!:

Még 2010 decemberében, úgy éreztem, szükségem van egy “Smartphone”-ra, hogy munkámat és mindennapi életemet könnyebbé, eredményesebbé tegyem.
Eddig egy egyedi “CIA” stílusú Motorola V3i -t használtam újraírt operációs rendszerrel, amit egy kedves barátom eszközölt. Ő azóta Android-ra fejleszt.
Apple párti-lévén az iPhone-on gondolkodtam, de mint design, a 3Gs-ig nemigazán tetszett a külcsín, sőt, eléggé zavart a kis dudor hátlapként, amit ergonómiai megfontoltságból alakítottak ki – állítólag. Mondjuk szerintem a szélek elvékonyítása volt a cél, miközben a technológia még nem érte el azt a pontot.
A 4-es modellt is megvárhattam volna, de nem akartam olyan telefont használni, ami bár tényleg csúcskategória a civilek körében, mégis minden jöttment kiscsitrinek és búzafiúcskának odadobtak igen jópofa előfizetésekkel. Egyedit akartam, ami az Apple terméke mellett is szépen standál.
Ekkor a Motorola Milestone és Samsung Wave I -t nézegettem, és az utóbbi mellett döntöttem, lévén annak hardware képességei igen közel álltak az Apple új (már régi) messiásához.
“A harmadik király” – névvel emlegették, de a “Bada” OS, mint az új Android/iOS konkurencia, nem volt épp okosnak mondható – alapvető programjaival alig használta ki az igen erős eszközt.
Bő 1 év telt el, és már igen korán, 2011 Június/Július/Augusztus, később November volt a Bada 2.0 frissítési dátuma kitűzve, ami ténylegesen “királlyá” tehette volna a Wave-t.
Közben azért kaptunk egy  Bada 1.2-t, ami elvileg rajta is volt a telefonomon, aztán érdekes módon visszaállt 1.0-ra.
Meguntam a dolgot, látván az új Wavekre, sőt, még az “olcsókategóriásított” verziókra is kiadták a 2.0-t, és az eredeti “zászlóshajó” Wave pedig nem kapta meg a frissítést, holott hivatalosan erősítették meg, hogy azokat a vásárlókat, akik bizalommal, elhitve a Bada potenciáját, az első szériát megvették, szintúgy támogatva lesznek a firssítési procedúrában.
Tehát a Wave I utólag is megkapja mindazt, amit a későbbi modellek már  gyárilag tartalmaznak, mint OS. Hát nem.

Szóval megkíséreltem updatelni a telefont, de az az amúgyis gagyi “KIES” hivatalos szinkronprogrammal nem volt erre hajlandó, mondván a telefonom nem támogatja a műveletet.
WTF?! Hogyan lehetséges, hogy egy telefon sztrájkol az update ellen?! Keresgélve a neten találtam egy magyarázatot:
Egyes cégek, mint a 220Volt, az eredetileg Telenor-nak/Vodafone-nak/T-Mobile-nak szállított gyári készülékeket utólag módosítják szoftwerügyileg, hogy azok kártyafüggetlenként eladhatóak legyenek, és ne tartalmazzanak undorító szolgáltatói logókat, témákat, adatokat. Ez a művelet pedig úgy sikerülhet az alapmodell esetén, hogy az kiesik a gyári garanciából, és a hivatalos update rendszerből IS. Hozzáteszem, függetlenként drágább a telefon, mert az én Pannon(Telenor) drágaságom nem forgalmazza a típust.

Mit tehetek? Találtam egy MySamsungWave.hu – fórumot, ahol eléggé sok leírást találtam, bár számomra túlságosan idegen volt a szakzsargon. Jó, beismerem, a tényleges alapoktól eltekintve szinte semmit sem értettem belőle. Egy aktív moderátort, “Dávid”-ot kértem meg, hogy segítsen a problémámon, és mit mondjak, teljes mértékben ki lettem szolgálva ❤
Először, kaptam egy leírást, de még az is igen érthetetlen volt számomra. Skype-on keresztül kértem tőle szóbeli navigálást, de volt egy jobb ötlete. TeamView program segítségével távolról irányítva gépemet elvégezte a frissítést, miután letöltöttem a szükséges filehalmazt. Most Bada 2.0 fut a Wave-n, rengeteg olyan programmal és tartalommal, amit Kies-en pénzért tudnék letölteni. Nagyszerű!
Igazán megérheti a Samsung-nak, hogy 5000 forint ellenében átvizsgálják a telefont, és továbbiakban be kell érnem az 1.2-es OS-el, miközben a FoSaMobi teamnek köszönhetően szaftos tartalmakkal updatelhetek 2.0-ra, ami végre tényleges konkurenciája az iPhone-nak, eltekintve annak rajongói bázisáról és az AppStore diktatúrájától.

Ezzel az egész cikkel kb annyit szerettem volna közölni, hogy ez új oldalról is “vicces” ország, és az Apple standardtól milyen messze áll a Samsung, viszont milyen talpra esettek azok a csúnya kis crackerek, akik megvalósítják a cégóriások ígéreteit – helyettük!
Következő alkalommal inkább egy egyedi építésű, fém borítású darabbal próbálkozok, ha az iPhone 5-6-7 formailag nem megfelelő számomra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: